Породата

История на фоск териера

Родината на Фокстериера, както и на много други териери е Великобритания. В по-голямата част на континента по това време са се развъждали Шнауцери и Пинчери. За първи път в писмен източник териерите се споменават през 11-12век.


Стандарт Гладкокосмест фокс териер

Гладкокосместият вид логично произлиза от кръстоската на Стария Английски териер, гладкокосместите Черен и Жълто-кафяв териери от Англия, Бултериерите, сивите хрътки и дребна порода ловджийски кучета – зайчари.


Стандарт Грубокосмест фокс териер

Активно, живо, космато и силно в малък обем, но в никакъв случай безформено и грубо. Съвършенно балансирано телосложение. Това се изразява в съотношението на черепа към муцуната, а също така и на височината при холката и дължината на тялото от раменете до седалищните части, които изглеждат приблизително равни.


На лов и вкъщи

Фокстериерите се използват предимно за лов на лисици в дупки, енотовидни кучета, язовци, белки, порове. Също така могат да се обучат за гонка на зайци, улов на норки и да вадят патици от водата. Понякога фокстериерите се използват за лов на свине и елени.