Кратка история

Гладкокосместите фокс териери  са известни от толкова много години, че едва ли някой си спомня точно от кога. В най – ранните дни били познати като Английски териер и това било преди 1860 г. тогава те били наречени гладкокосмести фокс териери и регистрирани като изложбени  кучета. Първите представени били на изложбата състояла се в селскостопанската сграда на Ислингтън през 1862г.

Където и да били виждани гладкокосместите фокс териери били голяма атракция и станали много популярни сред публиката.Няма много хора които да не са били запознати поне с едно от тези малки кучета в семейство си, било то майка, баща, баба или дядо, които да са имали едно такова като деца, или ако те не са то са познавали  някой който е имал.

Когато популярноста им нарастнала било необходимо да се изготви някакъв вид официален стандарт към който да се обръщат съдиите на изложбите, и така бил създаден Фокс териер клуба през 1876г(за гладкокосмести и грубокосмести фокс териери)и били написани стандарти за двата типа космена покривка.

Асоциацията на гладкокосместия фокс териер била формирана през 1932г.


Гладкокосместият фокс териер е истинска Британска порода, и била развита от находчиви  развъдчици от миналото които знаели какво точно искат в едно куче: хазартен, безстрашен, издръжлив при работа териер, интелигентен, активен с извънредно добра памет и достатъчно бърз за да хваща плъхове и други вредители над земята, достатъчно малък за да може да влиза под земята, всичко това комбинирано в много добра визия.

Резултата е гладкокосместия фокс териер който познаваме днес и почти нищо не се е променило в неговия външен вид  или характера му през годините. Той е бил описван като джентълмена на кучешката раса,  и е бил достоен за репутацията си, като работно, ловуващо куче, за което бил създаден и като семеен любимец и компанион.